Вибори близько: що обіцяють найпопулярніші партії Херсона у передвиборчих програмах

20 Жовтня 2020
Вибори близько: що обіцяють найпопулярніші партії Херсона у передвиборчих програмах
Головна > Місцеві вибори 2020 > Вибори близько: що обіцяють найпопулярніші партії Херсона у передвиборчих програмах

Олексій Півторак, журналіст Центру спільних дій, для “Мост”

До виборів залишається все менше часу. Ми проаналізували для Вас програми п’яти найпопулярніших за соцопитуваннями партій у Херсоні і трьох кандидатів у мери в шести найважливіших сферах.

За червневими опитуваннями агенції «Соціополіс» і вересневими Соціологічної групи Рейтинг, більшість херсонців віддають перевагу п’ятьом партіям: Слуга Народу, Опозиційна платформа – За життя, Нам тут жити, Європейська солідарність і Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина».

Серед кандидатів у мери трійка найпопулярніших: колишній мер і лідер партії «Блок Володимира Сальдо» Володимир Сальдо, висуванець від партії «Слуга народу» Юрій Кирилов і кандидат від партії «Нам тут жити» Ігор Колихаєв.

Кандидати у мери, на жаль, станом на 15 жовтня не оприлюднили своїх програм. Але ми будемо порівнювати програми партій, які їх висувають. На щастя, на сайті Центральної виборчої комісії є програми усіх цих політсил. А з кандидатів у мери відмінну від партійної програму оприлюднив лише Ігор Колихаєв. Програма партії «Європейська солідарність» не містить інформації про аналізовані сфери охорони здоров’я, освіти, транспорту, доріг, житлово-комунального господарства і соціального захисту.

Охорона здоров’я: не допустити закриття лікарень

Цього року через пандемію COVID-19 проблема недостатнього розвитку сфери охорони здоров’я привернула увагу всіх. Із партій і кандидатів у мери лише програма блоку імені Володимира Сальда у сфокусована на протидії коронавірусу. У документі пропонується створити тримісячний запас ліків і обладнання.

У програмах партій «Опозиційна платформа – За житя» і ВО «Батьківщина» обіцяють добитися того, щоб медичні установи не закривалися плюс доплачувати з міського бюджету медикам. ОПЗЖ, додатково, бере на себе ще й зобов’язання зупинити реформу медицини. Але зупиняти чи починати реформу – точно не повноваження міської ради, тому що такими питаннями займається уряд України.

Програма партії «Нам тут жити» у частині охорони здоров’я херсончан – небагатослівна. Пропонують популяризувати здоровий спосіб життя. Натомість, у програмі висуванця цієї партії у мери про охорону здоров’я написано більше. Ігор Колихаєв пропонує впровадити програму «Доступна медицина» для соціально незахищених категорій і закуповувати обладнання для міських лікарень.

А у програмах інших партій про сферу охорони здоров’я не згадують.

Ремонтувати школи і дбати про інклюзивність освіти

Згідно з даними Міжнародного республіканського інституту Херсон – серед тих, обласних центрів, жителі яких низько оцінюють можливість отримати якісну освіту. Про цю сферу згадали майже всі партії і кандидати в мери, крім ЄС.

У програмі ВО «Батьківщина» пропонують зробити школи доступними за місцем проживання, щоб школярам не треба було далеко добиратися на навчання. Блок Володимира Сальда обіцяє подбати про те, щоб учні з особливими потребами мали рівноцінний іншим дітям доступ до навчання.

ОПЗЖ планують ремонтувати школи та забезпечити їх сучасним обладнанням, а також доплачувати вчителям та вихователям дитсадків.

А у програмі партії «Нам тут» жити обмежилися розмитим формулюванням про створення інфраструктури для освіти.

Нездійсненні обіцянки знизити тарифи

Херсон – серед тих обласних центрів, у яких витрачають найменше на фінансування сфери житлово-комунальних послуг. Тому, покращувати житлово-комунальне господарство збираються усі партії і кандидати у мери.

У Ігоря Колихаєва пропонують знизити витрати на воду і тепло плюс проводити термомодернізацію будинків. Знижувати витрати на опалення через утеплення будинків пропонується і в програмі партії Володимира Сальда. Ще у Сальда обіцяють, що якщо його знову оберуть мером Херсона, то він потурбується про те, щоб торгові центри, будинки і транспорт у місті стали зручним для людей, які пересуваються на візках.

Оновлення водопроводів і збирання та переробка сміття у фокусі програм аж трьох партій: ВО «Батьківщина», ОПЗЖ і «Нам тут жити». У ОПЗЖ ще обіцяють зменшити «грабіжницькі тарифи» житлово-комунальних послуг.

Про «грабіжницькі тарифи» – окрема розмова. Якщо дивитися на тарифи, які найбільше “б’ють” по гаманцях жителів Херсона, місцева влада відповідає лише за вартість опалення. За решту відповідає Національний регулятор.

Але в програмі це не уточнюється, тому така обіцянка через свою нечіткість є дещо маніпулятивною. Із тарифами представники ОПЗЖ борються вже не перший рік на екранах телевізорів. Але, поки, вони так і не добилися їх зниження. Тому, сумнівно що знизити тарифи вийде у предстатвників ОПЗЖ із Херсона.

Дороги – ремонтувати

За соцопитуванням, лише 2% херсонців вважають що дороги у місті в хорошому стані. Відповідно, усі партії і кандидати у мери, крім ЄС, обіцяють їх капітально ремонтувати. Для цього Ігор Колихаєв навіть пропонує побудувати міський асфальтно-бетонний завод.

У Володимира Сальда і «Слуги народу» пропонують, щоб при ремонті доріг їх розширювали для того, щоб по них могло проїхати більше транспорту. У програмі партії імені Сальда також пропонують при реконструкції доріг обов’язково будувати велодоріжки.

У ВО «Батьківщина» і «Блоці Володимира Сальдо» пропонують виділяти гроші на прокладання і ремонт внутрішньоквартальних доріг і шляхів у віддалених частинах громади.

Обіцянки комфортного громадського транспорту

Як і теми ЖКГ і доріг, транспорт у фокусі усіх партій і кандидатів у мери. І це не дивно, задоволених міським транспортом херсонців, якщо вірити соціологам, лише 14%.

У програмі Ігоря Колихаєва пропонується щоб транспорт курсував цілодобово і розробити додаткові маршрути у приватний сектор. У партії «Нам тут жити» про транспорт говорять загальними фразами, що він має працювати якісно.

В партії Слуга народу пропонують організувати ваговий контроль транспорту, щоб місто не їздили перевантажені автомобілі і не розбивали дороги. Також у партії беруть на себе зобов’язання збудувати нові термінали у порту.

У ОПЗЖ обіцяють відновлювати і закуповувати комунальний транспорт. В програмі партії Володимира Сальда пропонують в першу чергу закуповувати такі автобуси і тролейбуси, щоб на них було зручно їздити тим, хто пересувається на візках.

Тоді як у Володимира Сальда і ОПЗЖ збираються розвивати комунальний транспорт, у ВО «Батьківщина» пропонують залучати більше приватних перевізників із комфортними і сучасними автобусами. Ще у партії обіцяють відродити маршрути, які обслуговують віддалені села громади.

Більше пільг

Розписувати у програмі обіцянки турботи про соціально вразливі категорії захотіли не всі партії, про програми яких ми розповідаємо.

ВО «Батьківщина» обіцяє зберегти пільговий проїзд пенсіонерів і бере на себе зобов’язання забезпечити у громаді медичне страхування для старшого покоління.

У «Нам тут жити» обіцяють, у першу чергу, запровадити програми підтримки для молоді та сімей, щоб вони жили і працювали в Херсоні. Робити так збираються через будівництво житла, кредитування і надавання молоді першого робочого місця. Ще у партії обіцяють забезпечити доступ до інфраструктури маломобільних громадян і програми соціальної підтримки для вразливих категорій херсонців. У висуванця «Нам тут жити» у мери Ігоря Колихєва обіцяють запровадити для пільговиків «картку херсонця».

Програма ОПЗЖ містить найбільше обіцянок у соціальній сфері. На додаток до зростання кількості місць для пільговиків у транспорті, у ОПЗЖ зобов’язуються запровадити більше програм допомоги багатодітним сім’ям, пенсіонерам, ветеранам, чорнобильцям та людям з особливими потребами.

Що в результаті?

Більшість передвиборчих позицій партій загалом у межах повноважень місцевої влади, проте сформульовані недостатньо чітко. Політичні сили, як правило, лише окреслюють остаточний результат, до якого вони прагнуть, але не вказують, як саме, планують його досягти. Через такі формулювання передвиборчі обіцянки схожі на маніпуляцію.

Щоб мати якісну освіту і медицину, сильний соціальний захист, безпечні дороги і чистий громадський транспорт, громадяни мають контролювати місцеву владу. Як це робити? Перш за все, важливо осмислено читати програми кандидатів та партій, які претендують на те, щоб визначати розвиток ключових сфер життя громади. Адже після виборів позиції з програм партій-переможців ляжуть в основу місцевих програм соціально-економічного розвитку.

Від виконання цих програм і залежить ефективність місцевої політики.