У Дніпропетровській обласній раді впровадять відеотрансляції та поіменні протоколи засідань комісій – результат публічної консультації

18 Грудня 2019
У Дніпропетровській обласній раді впровадять відеотрансляції та поіменні протоколи засідань комісій – результат публічної консультації
Головна > Публічні консультації в обласних центрах > У Дніпропетровській обласній раді впровадять відеотрансляції та поіменні протоколи засідань комісій – результат публічної консультації

Дніпропетровська обласна рада винесе на сесію проект рішення щодо відкритості депутатських комісій. Про це домовилися на публічній консультації із заінтересованими сторонами, яку 29 лютого 2019 року організувала ГО “Центр UA”.

На зустрічі представники місцевої влади, громадських організацій та небайдужі мешканці обговорили, як вирішити проблему з недостатньою прозорістю Дніпропетровської обласної ради, що загрожує підвищенням корупційних ризиків та зниженням довіри громадян до органу місцевого самоврядування.

За словами члена громадської організації “Інститут суспільних відносин” Михайла Богданова, в той час, коли засідання комісій міської ради можна переглянути онлайн, то що відбувається на засіданнях постійних депутатських комісій обласної ради проконтролювати неможливо. 

У випадку резонансних або корупційних рішень депутатської комісії, дуже складно проаналізувати, хто саме з депутатів голосував за, а хто проти. Про це також зазначив член коаліції “Дніпровські реформи” Владислав Мельничук. Тому, на його думку, виходом стане впровадження поіменних протоколів голосування комісій або ж електронне голосування.

Олексій Ангурець, депутат обласної ради член постійної депутатської комісії з питань соціально-економічного розвитку області, бюджету і фінансів, підтримав ініціативу підвищення прозорості органів місцевого самоврядування. В той же час серед запропонованих варіантів рішень найбільш ефективними вважає впровадження відеотрансляцій засідань комісій та поіменних протоколів голосування, адже електронне поіменне голосування можливе лише за наявності специфічної інфраструктури.

Утім, простого підвищення прозорості замало. Обласний депутат, заступник голови комісії з питань культури, духовності та спорту, Михайло Забара зауважив, що необхідний постійний контроль влади з боку людей, але він готовий підтримати ці рішення та заявив, що винесе відповідний проект рішення на сесію, якщо учасники консультації його розроблять.

За підсумками заходу учасники консультації прийняли рішення створити робочу групу, яка розробить відповідній проект рішення щодо прозорості постійних депутатських комісій, що буде винесений на найближчу сесію обласної ради.