Розвиток чи знищення інституту старост?

20 Квітня 2021
Розвиток чи знищення інституту старост?
Головна > Моніторинг рішень > Розвиток чи знищення інституту старост?

“Розвинули” інститут старост (4535)

Яка стадія: ухвалили остаточно і направили на підпис до президента.

На кого вплине: органи місцевого самоврядування, громадян, старост.

Що змінює: 

  • кандидати на посаду старости будуть проходити громадське обговорення
  • якщо кандидата на посаду старости після громадського обговорення не підтримає місцева рада, його кандидатуру не можна буде повторно вносити для затвердження у відповідному старостинському окрузі протягом поточного скликання місцевої ради
  • староста не буде входити до складу виконавчого комітету за посадою, лише за окремим рішенням місцевої ради
  • за окремим рішенням місцевої ради староста зможе надавати адміністративні послуги або виконувати окремі завдання адміністратора центру надання адміністративних послуг
  • виключили підстави для дострокового припинення повноважень старости. Тобто місцева рада зможе його звільнити з будь-якої підстави
  • визначає, що таке критерій політичної нейтральності судді Конституційного Суду і які посади суддя Конституційного Суду не може суміщати.

Чому важливо:  староста – представник інтересів села чи селища, які входять до складу об’єднаної територіальної громади. Він має представляти в першу чергу інтереси територіальної громади у місцевій раді та у виконавчому комітеті місцевої ради.

Що не так: 

  • нардепи зменшують роль і вплив старост, роблять їх менш захищеними, оскільки звільнити їх зможуть з будь-якої причини. Наразі, перелік підстав для звільнення старости виключний: за особистою заявою, у разі трати громадянства, вчинення злочину тощо.
  • нардепи цим законом внесли зміни щодо суддів Конституційного Суду. Але це не є предметом регулювання цього закону, в першому читанні це питання не підіймалось і загалом проєкт цього не стосується.

Нам дуже приємно, що ви цікавитесь суспільно-політичним життям нашої країни!

Якщо вам подобається те, що ми робимо, пропонуємо вам стати патроном Центру спільних дій та підтримати нас щомісячним внеском від 3$ тут. Окрім цього, щомісячні внески дадуть змогу вам ближче познайомитися з командою та отримати наші додаткові продукти.

Зрештою, так ви допоможете нам робити аналітику регулярною, політику більш доступною, а діяльність влади – прозорою для громадян усієї країни.