Програма діяльності уряду, керівництво АРМА і строки оприлюднення проєктів актів органів місцевого самоврядування — що нардепи розглядали цього тижня

05 Червня 2020
Програма діяльності уряду, керівництво АРМА і строки оприлюднення проєктів актів органів місцевого самоврядування — що нардепи розглядали цього тижня
Головна > Моніторинг рішень > Програма діяльності уряду, керівництво АРМА і строки оприлюднення проєктів актів органів місцевого самоврядування — що нардепи розглядали цього тижня

Не підтримали Програму діяльності уряду (3330)

Яка стадія: направили на доопрацювання до Кабміну.  

На кого вплине: громадян, територіальні органи виконавчої влади, міністерства, Кабмін. 

Що змінювало:  

  • визначало плани уряду на коротку (протиепідемічні, економічні та соціальні заходи) та довгу (стимулювання економіки, підвищення стандартів життя, розбудова безпечної країни, ефективна держава) перспективи

  • у разі ухвалення надавало складу Кабміну імунітет від звільнення на рік. 

Що було не так: 

  • парламент мав розглянути проєкт Програми до 19 травня, але затягнув із цим питанням аж до 4 червня

  • програма була подана абстрактно, у формі коротких тез, без пояснень, планових результатів, строків виконання завдань та фінансових розрахунків. 

Що далі: Кабмін має не пізніше, ніж через 15 днів надати доопрацьовану програму. Тоді нардепи вже мають остаточно визначитись чи надавати уряду імунітет від звільнення на рік. 

Хто підтримав: фракції “Слуга народу” та “Батьківщина”, групи “За майбутнє” та “Довіра”. 

Що ще: парламент ухвалив за основу проєкти, про які ми писали у попередньому дайджесті: про скасування громадських обговорень щодо впливу на довкілля (3438), про удосконалення механізму депутатських звернень (3157) та про перереєстрацію комунальних підприємств (3118). Тепер нардепи мають час для того, щоб подати свої пропозиції і, сподіваємось, вони виправлять недоліки, про які ми писали, до другого читання.

Не надіслали представників парламенту до конкурсної комісії з добору керівника АРМА (3456)

Яка стадія: проєкт не ухвалили.   

На кого вплине: працівників Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА), кандидатів на посаду керівника АРМА, осіб, на активи яких наклали арешт, що були конфісковані у кримінальному провадженні або активи яких стягнули в дохід держави. 

Що змінював: делегував до складу конкурсної комісії трьох представників парламенту. 

Що так:  

  • АРМА  центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом. Відповідно до Конституції, парламент не має стосунку до призначення його керівника, а тому не має повноважень делегувати своїх представників до конкурсної комісії

  • призначення голови АРМА у неконституційний спосіб не сприяє його незалежності та ефективній роботі, оскільки цю процедуру можна оскаржити. 

Що не так: норму закону, що дає повноваження парламенту делегувати своїх представників до конкурсної комісії, не скасували. Тому неконституційний спосіб призначення керівника АРМА все ще лишається. 

Хто підтримав: фракція “Слуга народу”. 

Що далі: слід очікувати найближчим часом інший проєкт з цього ж питання. 

Хочуть вдвічі зменшити строки оприлюднення проєктів рішень органів місцевого самоврядування (2228)

Яка стадія: ухвалили за основу. Тепер нардепи можуть подати пропозиції до другого читання.  

На кого вплине: органи місцевого самоврядування, їхні апарати, громадян, громадських активістів. 

Що змінює: проєкти актів органів місцевого самоврядування будуть оприлюднювати не пізніше, ніж за 10 днів до дати їхнього розгляду з метою прийняття (було  20 днів). 

Що так: чинний наразі строк дещо ускладнює роботу органів місцевого самоврядування, оскільки для прийняття якогось рішення необхідно багато часу. Це унеможливлює ухвалення швидких рішень, що необхідні для громади. 

Що не так:  

  • окремі проєкти потребують громадського обговорення, а тому скорочення строку може ускладнити процес їхнього проведення

  • зменшує строки для ознайомлення з текстами проєктів рішень для депутатів, які голосуватимуть за них, та громадськості, яка стежить за роботою місцевої влади. 

Хто підтримав: фракції “Слуга народу”, “Опозиційна платформа – За життя”, “Батьківщина”, групи “За майбутнє” та “Довіра”.

Якщо ви потребуєте додаткової інформації, звертайтесь до наших аналітиків Олега Савичука ([email protected]) та Назара Заболотного ([email protected]). 

Ви можете надіслати цю розсилку своїм друзям, аби вони теж підписались.