Підсумки Ради: що наголосували 12 грудня

13 Грудня 2019
Підсумки Ради: що наголосували 12 грудня
Головна > Контроль політиків > Підсумки Ради: що наголосували 12 грудня

На нестандартному для себе тижні, який складався з одного робочого дня, Верховна Рада прийняла дев’ятнадцять рішень у соціальній, податковій та безпековій сферах. Ми вибрали найважливіші законопроекти, які вплинуть на нашу з вами безпеку.

Якщо ви роботодавці, громадські активісти, громадяни, яким небайдужа українська політика у окремих районах Донецької та Луганської областей та доля наших полонених на окупованих територіях — радимо ознайомитись.

Продовжили особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей (2569)

На якому етапі: ухвалено.

На кого вплине: громадяни України, російські найманці, працівники “державного апарату” “ДНР” та “ЛНР”.

Що змінює: нічого, просто продовжує особливий статус окремих районів Донецької і Луганської областей до кінця 2020 р.

Що не так: статус кво, дію якого продовжують. Закон діятиме на території окремих районів Донецької та Луганської областей та встановлює:

  • амністію “учасників подій на території Донецької, Луганської областей” – це можуть бути як бойовики, так і українські військові, але закон не уточнює;

  • можливість укладати міжнародні угоди для окремих районів Донецької і Луганської областей з адміністративно-територіальними одиницями Росії — це виключне повноваження держави і наразі жодна інша область чи місто в Україні не мають таких повноважень;

  • вплив місцевої влади на призначення керівників органів прокуратури і судів — це зробить можливим втручання майбутньої влади ОРДЛО у державну політику на місцях;

  • створення загонів народної міліції, керувати якою будуть сільські, селищні та міські голови — це може бути легалізація колишніх бойовиків, які воювали проти українських військових;

  • використання російської мови у сферах освіти, ЗМІ, органах державної влади та місцевого самоврядування та культури — це повернення дії закону “Ківалова-Колесніченка” про регіональні мови.

Що так: основні положення закону поки що не діють. Вони почнуть діяти лише після місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях. 

Які фракції підтримали: “Слуга народу”, “Опозиційна платформа — за життя”, “Європейська Солідарність”, депутатські групи “За майбутнє” та “Довіра”.

Повернули на порядок денний справи про вбивство Катерини Гандзюк та нападів на громадських активістів (2302)

На якому етапі: ухвалено.

На кого вплине: громадські активісти, які постраждали від нападів у 2017-2018 роках, активні громадяни. 

Що змінює: створює тимчасову слідчу комісію, метою якої є з’ясувати стан розслідування справ щодо нападів на громадських активістів.

Що так: активізує розгляд справ нападу на активістів та зробить процес публічним, повертає до порядку денного питання розслідування обставин смерті Катерини Гандзюк та нападів на громадських активістів. 

Які фракції підтримали: усі фракції і групи.

Допустили Червоний Хрест до осіб, узятих під варту (0885)

На якому етапі: ухвалено.

На кого вплине: військовополонені, яких затримала Україна.

Що змінює: гарантується безперешкодний доступ представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста до взятих під варту військовополонених (бойовиків та російських найманців).

Що так: законопроект впроваджує Паризькі домовленості про доступ представників Червоного Хреста до полонених. Україна виконала свою частину. Тепер Червоний Хрест має отримати аналогічний доступ до українських полонених на території так званих “ДНР” та “ЛНР”.

Які фракції підтримали: усі фракції і групи.

Зменшили відповідальність роботодавців (1233)

На якому етапі: ухвалено.

На кого вплине: роботодавці та працівники.

Що змінює: суттєво зменшує відповідальність роботодавців за такі порушення: 

  • допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору; 

  • недотримання гарантій в оплаті праці; 

  • недотримання гарантій та пільг мобілізованих осіб;

  • порушення інших вимог трудового закону.

Що так: за перше порушення за рік роботодавці отримують лише письмове попередження. Доброчесні роботодавці отримують змогу виправитись після попередження без сплати штрафу.

Що не так: відповідальність за усі правопорушення зменшується принаймні у п’ять разів. За таких умов роботодавцю буде простіше заплатити штраф за порушення прав у сфері праці, ніж дотримуватись правил, зокрема офіційно працевлаштовувати. 

Які фракції підтримали: “Слуга народу”, “Батьківщина”, “Голос”, депутатські групи “За майбутнє” та “Довіра”.

Минулого тижня ми писали про виборчий кодекс та важливість перепису населення. А про порядок денний наступного пленарного тижня розповімо вже у понеділок. 

Команда Центру UA

За деталями звертайтесь до наших експертів Олега Савичука ([email protected]) або Назара Заболотного ([email protected])