Підготовка до закупівлі вакцин, компенсації через локдаун та державна мова в побутовому обслуговуванні

18 Січня 2021
Підготовка до закупівлі вакцин, компенсації через локдаун та державна мова в побутовому обслуговуванні
Головна > Моніторинг рішень > Підготовка до закупівлі вакцин, компенсації через локдаун та державна мова в побутовому обслуговуванні

Поки президент відпочивав у Буковелі і порушував карантинні правила, не вдягаючи маску, а прості українці сиділи вдома через локдаун, уряд працював в поті чола, ухвалюючи рішення про закупівлю вакцини від COVID-19 та використовуючи залишки коштів для компенсації через карантин. Також набула чинності норма закону про мову у сфері обслуговування.  

Врегулювали фінансування для закупівель вакцини від COVID-19

Хто ухвалив: Кабмін. 

На кого вплине: Міністерство охорони здоров’я, ДП «Медичні закупівлі України», CROWN AGENTS LIMITED, громадян. 

Що змінює: 

  • створили спеціальний порядок закупівлі вакцини від COVID-19, який дозволяє використовувати кошти фонду боротьби з пандемією у сумі близько 1,4 млрд грн для закупівлі вакцини 
  • визначили, що спеціалізованою організацією, яка буде здійснювати закупівлю, є міжнародна неприбуткова компанія CROWN AGENTS LIMITED, яка раніше проводила закупівлі ліків для України 
  • затвердили порядок використання коштів на закупівлю вакцини  1,4 млрд грн можна буде витратити на саме придбання вакцини, оплату послуг CROWN AGENTS LIMITED, оплату послуг із доставки вакцини, оплату банківських послуг. 

Що так: унормовує питання використання коштів для потреб закупівлі вакцини від COVID-19, що дозволяє розпочати саму процедуру переговорів з виробниками та закупівлю. 

Що не так:  

  • Україна сильно відстає від інших європейських держав із вакцинацією. В той час як країни-сусіди активно проводять щеплення, наш Кабмін лише готує передумови для початку закупівлі 
  • Кабмін фактично усунув від проведення закупівлі спеціально створене для таких потреб ДП «Медичні закупівлі України» 


Вирішили використати залишки коштів на компенсацію втрат через карантин

Хто ухвалив: Кабмін. 

На кого вплине: Мінсоцполітики, Пенсійний фонд, громадян. 

Що змінює:минулого року у Державному бюджеті заклали кошти для виплати компенсації за втрачений через локдаун дохід, але не всю суму українці встигнули отримати до першого січня, доки діяла ця програма. Уряд дозволив довикористати залишок коштів у сумі 201 млн грн у 2021 році. 

Що так: рішення дозволить надати державну допомогу громадянам, які мають на неї право, та зменшує негативні економічні наслідки для населення від локдауну. 

Що далі: уряд спрямує кошти Пенсійному фонду через Мінсоцполітики, а той має подати узагальнену заявку на перерахування коштів для завершення надання одноразової матеріальної допомоги. 

Почала діяти норма закону про мову обслуговування

Хто ухвалив: Верховна Рада. 

На кого вплине: мешканців України, бізнес, Уповноваженого з захисту державної мови. 

Що змінює: набула чинності стаття 30 закону про мову, яка зобов’язує здійснювати обслуговування клієнтів та надавати інформацію про товари та послуги державною мовою. Водночасдозволяючи на прохання клієнта обслуговувати його будь-якою іншою мовою, якою володіє продавець. У разі недотримання вимог закону Уповноважений із захисту державної мови або його представники за перше порушення будуть виносити попередження, а за повторне протягом року штраф у сумі від 5100 до 6800 грн. 

Що так: забезпечує виконання положень Конституції, згідно з якою влада повинна забезпечити вживання державної мови в усіх сферах суспільного життя, залишаючи людям можливість використовувати іншу мову в побутовому обслуговуванні. 

Про те, чи не порушує норма закону про використання державної мови у сфері обслуговування, можна прочитати у блозі нашого аналітика Назара Заболотного «Нове мовне правило: коротко про головне». 

Схожі статті