Ні в казці сказати, ні пером списати: обіцянки місцевих політиків у Миколаєві

23 Жовтня 2020
Ні в казці сказати, ні пером списати: обіцянки місцевих політиків у Миколаєві
Головна > Місцеві вибори 2020 > Ні в казці сказати, ні пером списати: обіцянки місцевих політиків у Миколаєві

Автор – аналітик Центру спільних дій Назар Заболотний

Перед кожними місцевими виборами від політичних партій лунають все нові обіцянки та ідеї, як розв’язати проблеми та покращити життя громадиБагато хто вважає, що робити це на місцях мають президент, уряд або парламент. Насправді це не зовсім так. Після реформи децентралізації органи місцевого самоврядування (ОМС) отримали розширені повноваження у різних сферах та значне фінансування для їхнього здійснення. Тому ці місцеві вибори є важливими як ніколи.  

Найчастіше політичні партії та кандидати у мери обіцяють зміни у 6 найбільш чутливих для громадян сферах. Це освіта, охорона здоров’я, дороги, транспорт, ЖКГ та соціальний захист. Відповідно до доступних у публічному просторі соціологічних опитувань, ми виокремили 5 найпопулярніших у Миколаєві політичних партій, кандидати від яких балотуватимуться у депутати Миколаївської міської ради, та 3 кандидатів на посаду Миколаївського міського голови. 

Це партії “Слуга народу”, “Пропозиція”, “Опозиційна платформа – За життя” (“ОПЗЖ”), “Миколаївці” та “За майбутнє”. У трійку найпопулярніших кандидатів у мери Миколаєва входять Олександр Сєнкевич (“Пропозиція”), Тетяна Домбровська (“Слуга народу”) та Владислав Чайка (“ОПЗЖ”). Оскільки кандидати на посаду міського голови не зобов’язані мати окремі політичні програми, а у вільному доступі вони відсутні, оцінка їхніх позицій базуватиметься на програмах партій, від яких вони балотуються.  

Освіта

Щоб оцінити ефективність освітньої політики, варто підходити до питання не лише кількісно, а й якісно: зважати на рівень кваліфікації вчителів, на позашкільну зайнятість молоді, на матеріально-технічне оснащення шкіл, на рівні можливості здобуття освіти для всіх громадян тощо. Кількісні показники, такі як фінансування чи кількість педагогів на одного учня, насправді не відіграють значної ролі у якості освіти та задоволеності нею громадою. А рівень задоволення освітою у Миколаєві один з найнижчих серед обласних центрів.  

Однак, партіям та кандидатам у мери простіше пообіцяти все, що пов’язано з виділенням більших фінансів, аніж конкретні дії щодо розвитку освіти у громаді. Так, партія “Пропозиція” (кандидат у мери Олександр Сєнкевич) пропонує фінансувати дошкільну та повну загальну середню освіту, а також співфінансувати державою і муніципалітетом, із правом залучення приватних інвестицій, заклади професійно-технічної освіти, муніципальну освіту для дорослих, перепідготовку кадрів.  

Партія “Миколаївці” збирається удосконалити систему освіти, культури та спорту за рахунок розширення мережі освітніх закладів, побудувати школи мистецтв з виставковими комплексами. Менш конкретними є позиції “ОПЗЖ” (кандидат у мери Владислав Чайка) та “За майбутнє”. Перша планує гарантувати доступну та якісну освіту молодому поколінню, друга – забезпечити вчителів достойним рівнем доходів та широким соціальним пакетом. А от програма “Слуги народу” (кандидатка у мери Тетяна Домбровська) не містить жодної інформації щодо розвитку освіти у Миколаївській міській громаді.  

Охорона здоров’я

Миколаїв є одним з тих обласних центрів, які останніми роками витрачали на сферу охорони здоров’я найменше грошей з розрахунку на одного мешканця. А цього року крім звичних проблем з браком коштів, застарілим обладнанням і приміщеннями, які десятиліттями не бачили ремонту, додалась ще пандемія COVID 19. Вона збільшила навантаження на систему охорони здоров’я, а заодно загострила увагу мешканців до стану справ у медицині. 

Не дивно, що політичні партії відвели чільне місце своїх програм темі медицини. “За майбутнє” обіцяє забезпечити медиків достойним рівнем доходів та широким соціальним пакетом. “ОПЗЖ” має намір збільшити видатки на охорону здоров’я, осучаснити медицину та підвищити якість медичних послуг. 

Партія “Миколаївці” хоче запровадити систему надання медичної допомоги на рівні світових стандартів шляхом створення діагностичних центрів. “Слуга народу” не згадує в своїй програмі про охорону здоров’я жодним словом. Натомість “Пропозиція” пише не про те, що робити зі сферою, а хто має платити за медичні послуги. На думку партії держава має повністю фінансувати первинну медичну допомогу. А громада має долучатися до співфінансування разом із державою вторинної медичної допомоги із правом залучення приватних інвестицій вторинну медичну допомогу.  

Однак, питання розподілу повноважень і грошей між державною владою і місцевим самоврядуванням не належить до сфери компетенції місцевих рад. Тому навіть потрапивши у Миколаївську міську раду представники політичної партії не зможуть виконати свою обіцянку. 

Дорожня інфраструктура

Стан доріг у місті є суперечливим. Містяни оцінили їх третіми найгіршими в Україні: 77% людей, які взяли участь в опитуванні, визнали стан доріг жахливим або поганим, 16% – середнім, і лише 6% добрим або відмінним. Порівняно з 2018 роком у 2019 відбулось несуттєве, але все ж скорочення фінансування на дороги з місцевого бюджету. 

За такого стану речей три партії, а саме “За майбутнє”, “Пропозиція” та “ОПЗЖ” не містить у своїх програмах інформації щодо сфери доріг. Партія “Миколаївці” пропонує забезпечити капітальний ремонт дорожнього покриття, а партія “Слуга народу” – ремонтувати і будувати дороги. 

Слід сказати, що це саме ті повноваження, які мають органи місцевого самоврядування. Крім цього, місцева влада може будувати, реконструювати і ремонтувати вулиці, розвивати велосипедну інфраструктуру, пандуси, тротуари, пішохідні доріжки та й в принципі робити місто більш доступним для маломобільних містян. 

Транспортна інфраструктура

Громадський транспорт постійна проблема кожного міста. Це стало особливо актуальним після подій у Броварах, де місцеві “бізнесмени” намагались зброєю і погрозами перерозподілити ринок перевезень громадян. Самі ж містяни оцінюють справи з громадським транспортом суперечливо: 38% людей, які взяли участь в опитуванні, оцінили стан справ у місті погано або жахливо, 37% – середньо і лише 21% – добре або відмінно. 

Партія “Миколаївці” пропонує розвивати транспортну інфраструктуру, включно зі створенням та розширенням мережі річкового транспортного сполучення, придбанням сучасного комунального транспорту. Партія “Слуга народу” збирається підписати меморандум про створення портового хаба та перетворити Миколаїв на основний портовий хаб України. Програми партій “Пропозиція”, “ОПЗЖ” та “За майбутнє” не містять інформації щодо сфери транспорту. 

Кожне місто потребує осучаснення транспортної інфраструктури. У цій сфері неможливо залишатися на місці: рухомий склад старішає і псується, місто розростається і потребує нових маршрутів. І закон дозволяє на це впливати: закуповувати громадський транспорт, встановлювати маршрути, розвивати метро, затверджувати транспортні програми тощо. 

Житлово-комунальне господарство

У 2017-2019 роках місцева влада Миколаєва не публікувала звіти виконання комплексних цільових програм з розвитку житлово-комунального господарства. А на запит “Центру спільних дій” міськрада надала не всі запитувані дані для оцінки впровадження відповідної політики місцевою владою. Тож, ЖКГ в місті неможливо проконтролювати, що не сприяє посиленню відповідальності місцевих політиків. 

А які проблеми в житлово-комунальному господарстві бачать партії-лідери електорального рейтингу? “Пропозиція” та “Слуга народу” взагалі не згадали цю сферу в своїх програма. Ймовірно, для них ЖКГ не в пріоритеті. “ОПЗЖ” обіцяє своїм виборцям зупинити тарифний геноцид. Важливо, що встановлення тарифів на тепло, воду, газ і електроенергію не є повноваженнями Миколаївської міської ради. Виникає питання – майбутні «народні обранці» свідомо обманюють своїх виборців або вони не знають повноважень органу, до якого балотуються? 

Партія “За майбутнє” бачить своїм завданням модернізацію системи збору та переробки сміття. Найбільше планів щодо розвитку ЖКГ у партії “Миколаївці”. Кандидати в депутати стверджують, що забезпечать капітальний ремонт житлового фонду, будуть використовувати альтернативні види палива в ЖКГ, осучаснять систему поводження з побутовими відходами та підвищать рівень енергоефективності. 

Соціальний захист

У 2019 році на соціальний захист було витрачено понад 900 млн грн. Це майже п’ята частка зведеного бюджету Миколаєва. При цьому в місті бракує відкритих даних, щоб оцінити, чи ефективно використовуються кошти платників податків. 

Судячи з передвиборчих програм партій, які мають шанси сформувати нову місцеву раду, місто ризикує опинитися без якісного соціального захисту. Так, три політичні сили (“ОПЗЖ”, партія “Миколаївці” і “Слуга народу”) взагалі нічого не пишуть про цю сферу. “Пропозиція” лише зазначає, що соціальне забезпечення фінансуватиметься субвенціями з державного бюджету. Проте питання виділення субвенцій з держбюджету вирішується на центральному рівні. Тож, у чому саме полягає стратегія щодо розвитку соціального захисту “Пропозиції”, з програми неясно. 

Обіцянки, які не в межах повноважень, є і в програмі партії “За майбутнє”. Зокрема, кандидати в депутати заявляють, що забезпечать розмір мінімальної пенсії, що перевищує фактичний прожитковий мінімум. Хоча місцева влада може встановлювати додаткові виплати для пенсіонерів, встановлення розміру мінімальної пенсії не є ії повноваженням. Не є повноваженням місцевого самоврядування і забезпечення підтримки та реабілітації воїнів АТО через державну програму. Безумовно, місцева влада може підтримувати воїнів АТО, але лише шляхом затвердження місцевих програм. Єдина обіцянка партії, яка в рамках повноважень місцевого самоврядування, це забезпечення гідного рівня життя пенсіонерів та ветеранів. 

Замість висновків

Вибори – це можливість обрати собі таку владу, яка буде якнайкраще представляти ваші інтереси та зробить громаду такою, якою ви б хотіли її бачити. Щоб зробити його правильно, недостатньо знати лише те, які в кандидатів є обіцянки. Слід також мати на увазі, що влада органів місцевого самоврядування хоч і велика, але не безмежна. Тому слід ще й глянути, які повноваження матимуть депутати обласних, районних рад, рад громад та їхніх голів. Щоб не обрати тих, хто обіцяє те, чого завідомо не зможе виконати пропонуємо також ознайомитись з базовими повноваженнями органів місцевого самоврядування, про які ви можете прочитати тут 

А щоб порівняти програми найпопулярніших партій та кандидатів у мери Миколаєва, пропонуємо скористатись інструментом Центру спільних дій.