Ідентифікація нацгвардійців, покарання за паркування на місцях для людей з інвалідністю та збільшення адмінпослуг в містах обласного значення – що планують розглядати нардепи

27 Квітня 2021
Ідентифікація нацгвардійців, покарання за паркування на місцях для людей з інвалідністю та збільшення адмінпослуг в містах обласного значення – що планують розглядати нардепи
Головна > Моніторинг рішень > Ідентифікація нацгвардійців, покарання за паркування на місцях для людей з інвалідністю та збільшення адмінпослуг в містах обласного значення – що планують розглядати нардепи

Цього тижня нардепи працюють у звичному пленарному режимі. Парламентарі продовжать розглядати правки до Земельного кодексу. Водночас у разі завершення розгляду правок та в межах позачергових засідань нардепи планують розглянути новації щодо доступу до публічної інформації, збільшення повноважень місцевого самоврядування, впорядкування діяльності Нацгвардії та наближення адміністративних послуг до громадян.

Впровадити систему ідентифікації військовослужбовців Нацгвардії (3731)

Яка стадія: включення до порядку денного.

На кого вплине: військовослужбовців Національної гвардії, Міністерство внутрішніх справ, громадян.

Що змінює: пропонує: 

  • надати військовослужбовцям Нацгвардії індивідуальні номери, які зазначаються на жетоні та у службовому посвідченні. Жетон з індивідуальним номером буде підтверджувати повноваження із охорони громадського порядку
  • закріплювати індивідуальний номер за військовослужбовцем в момент прийняття на службу і зберігати його на весь час її проходження
  • вести облік індивідуальних номерів через єдину базу на сайті Нацгвардії з доступом до неї громадян.

Чому важливо: військовослужбовців Національної гвардії часто залучають до охорони громадського порядку і забезпечення громадської безпеки. У такому разі вони фактично виконують роль поліцейських. Наразі у зв’язку з відсутністю індивідуальних номерів, ідентифікувати військовослужбовців Нацгвардії у випадках зловживань чи правопорушень досить складно.

Що так:

  • дозволить громадянам ідентифікувати військовослужбовців Нацгвардії, які вчинили правопорушення
  • змусить військовослужбовців виконувати вимоги закону і дотримуватись стандартів захисту прав людини.

Захистити паркувальні місця для людей з інвалідністю (4594)

Яка стадія: включення до порядку денного.

На кого вплине: людей з інвалідністю, водіїв, водіїв-порушників, інспекторів з паркування, органи місцевого самоврядування, громадян.

Що змінює: дозволяє інспекторам з паркування притягати до відповідальності водіїв, які з порушенням правил припаркувались на місцях, відведених для людей з інвалідністю.

Чому важливо:

  • карати за паркування на місцях для людей з інвалідністю може лише працівник поліції. Це неефективно, адже поліцейські через високе навантаження не завжди здатні вчасно реагувати на подібні проблеми
  • торгові центри, супермаркети та інші подібні заклади, які мають власну парковку, зобов’язані облаштовувати не менше 10% паркомісць для людей з інвалідністю. Такі місця облаштовуються найближче до входу, що є стимулом для  водіїв-порушників.

Що так:

  • людям з інвалідністю буде легше потрапити на спеціально облаштовані місця
  • водіїв-порушників  буле легше притягнути до відповідальності. Також це забезпечить дотримання принципу невідворотності покарання
  • місцеві бюджети отримають додаткові кошти від сплати штрафів.

Відкрити інформацію щодо поіменних результатів голосування на засіданнях місцевих рад (4256)

Яка стадія: включення до порядку денного.

На кого вплине: депутатів місцевих рад, громадян.

Що змінює: покладає на секретарів селищних, сільських, міських рад та голів районних, обласних, районних у місті рад обов’язок оприлюднювати поіменні результати голосувань.

Чому важливо: хоча закон вже зобов’язує оприлюднювати інформацію про поіменне голосування, але не визначає, хто це має робити. Тому деякі представники місцевої влади  можуть зловживати і не оприлюднювати таку інформацію.

Що так: інформація про поіменні голосування дозволяє побачити, чи виконують політики свої обіцянки та створює умови за яких непослідовні політики можуть понести за свої дії політичну відповідальність. Тому визначення відповідального за оприлюднення такої інформації допоможе громадянам контролювати місцеве самоврядування.

Збільшити перелік адміністративних послуг у містах обласного значення (4382)

Яка стадія: перше читання.

На кого вплине: жителів територіальних громад, до яких входять міста обласного значення, органи місцевого самоврядування.

Що змінює: дозволяє містам обласного значення здійснювати державну реєстрацію актів цивільного стану (реєстрація шлюбу, смерті, народження тощо).

Чому важливо: 

  • міста обласного значення не можуть здійснювати державну реєстрацію актів цивільного стану. Надають ці послуги територіальні підрозділи міністерства юстиції
  • обмеження повноважень щодо надання таких адмінпослуг стосується й сіл, селищ та міст, які в межах реформи децентралізації об’єднались з містами обласного значення.

Що так: збільшення переліку адміністративних послуг, які можуть надавати територіальні громади, до складу яких входить місто обласного значення.

Нам дуже приємно, що ви цікавитесь суспільно-політичним життям нашої країни!

Якщо вам подобається те, що ми робимо, пропонуємо вам стати патроном Центру спільних дій та підтримати нас щомісячним внеском від 3$ тут. Окрім цього, щомісячні внески дадуть змогу вам ближче познайомитися з командою та отримати наші додаткові продукти.

Зрештою, так ви допоможете нам робити аналітику регулярною, політику більш доступною, а діяльність влади – прозорою для громадян усієї країни.