Штрафи для пішоходів та велосипедистів, захист трудових мігрантів від недобросовісних посередників та розширення кола осіб, які можуть стати державними службовцями

16 Лютого 2021
Штрафи для пішоходів та велосипедистів, захист трудових мігрантів від недобросовісних посередників та розширення кола осіб, які можуть стати державними службовцями
Головна > Моніторинг рішень > Штрафи для пішоходів та велосипедистів, захист трудових мігрантів від недобросовісних посередників та розширення кола осіб, які можуть стати державними службовцями

З 15 по 19 лютого Рада працюватиме в пленарному режимі та може ухвалити 85 проєктів у різних сферах. Ми вибрали найважливіші законопроєкти, які можуть значною мірою вплинути на життя українців. Якщо ви постійно чи тимчасово працюєте закордоном, маєте досвід адвокатської чи нотаріальної діяльності та плануєте стати держслужбовцем, пересуваєтеся вулицями як пішохід чи велосипедист, зверніть особливу увагу на плановані зміни. 

Посилити захист трудових мігрантів (2365)

Яка стадія: друге читання. 

На кого вплине: громадян України, які планують працювати закордоном, бізнес, який надає послуги з працевлаштування, Мінекономіки, Мінсоцполітики, Державна служба з питань праці. 

Що змінює: для компаній та ФОПів, які працевлаштовують громадян України закордон 

  • забороняє брати плату за послуги з працівників. Дозволяє отримувати плату виключно від іноземного роботодавця 

  • скасовує для них ліцензії  

  • зобов’язує повідомити державу про свою діяльність у сфері працевлаштування, щоб бути включеними до переліку відповідних підприємств 

  • нестимуть адміністративну відповідальність за порушення у сфері посередництва під час працевлаштування та за стягнення з громадян гонорарів за працевлаштування. 

Чому це важливо: декілька мільйонів громадян України постійно чи сезонно працюють закордоном. За останні два десятиліття з’явилась ціла ніша послуг із працевлаштування за межами країни. Та оскільки вона здебільшого працює в тіні,  а держава неефективно регулює її діяльність, громадяни стають жертвами шахрайства або навіть торгівлі людьми.  

Що так: 

  • заборона брати оплату з працівників і посилення відповідальності за зловживання захищають трудових мігрантів від зловживань з боку фірм-посередників 

  • скасування ліцензій одночасно з запровадженням державного обліку підприємств, які надають посередницькі послуги, знижує корупційні ризики та сприяє детінізації ринку посередницьких послуг.  

Що ще: законопроєкт не зможе вирішити всіх проблем із шахрайством під час виїзду на роботу закордон. Для цього необхідна повноцінна двостороння взаємодія між Україною та державами, у які їдуть наші трудові мігранти. 

Хто зареєстрував: Галина Третьякова та ще 7 депутатів з фракції Слуга народу. 

 

Розширити коло потенційних державних службовців (4361)

Яка стадія: друге читання. 

На кого вплине: громадян, які претендують на посади державної служби, органи державної влади 

Що змінює: досвід адвокатської, нотаріальної діяльності, діяльності арбітражних керуючих  розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів  вважатиметься достатнім для вступу на державну службу. 

Що так: кадровий дефіцит на посадах державної служби є однією з перешкод для якісного впровадження державної політики. Такий крок дозволить залучити додаткових людей на державну службу. 

Що не так:  

  • закон дозволить займати посади вищого корпусу держслужби фахівцям з досвідом адвокатської чи нотаріальної діяльності. Для роботи на таких посадах кандидати мають мати досвід керівництва значною кількістю фахівців, адже в майбутньому отримають в підпорядкування великі команди. В більшості випадків вчорашнім адвокатам і нотаріусам бракуватиме досвіду для такої роботи.  

  • закон нівелює значення кар’єри державного службовця, адже дозволяє займати найвищі посади людям, які не пройшли кар’єрною драбиною служби. Натомість кадрові державні службовці матимуть значно менше шансів зайняти керівні посади, що негативно впливатиме на їхню мотивацію будувати кар’єру в межах держслужби.  

Що замістьвідмовитись від ідеї вступу на посади категорії А з досвідом адвокатської чи нотаріальної діяльності, натомість обмежитись лише категоріями Б та В державної служби. Так спеціалісти з приватного сектору зможуть вступити на державну службу, набути управлінського досвіду, а вже потім претендувати на найвищі посади серед державних службовців.  

Хто зареєстрував: Ігор Фріс та ще 21 депутат фракції Слуга народу, 1 депутат з групи За майбутнєпозафракційна та 2 депутати з групи Довіра. 

 

Збільшити штрафи для пішоходів та велосипедистів (2697)

Яка стадія: друге читання. 

На кого вплине: учасників дорожнього руху, Національну поліцію. 

Що змінює: збільшує розмір адміністративних штрафів для: 

  • пішоходів за непокору сигналам регулювання дорожнього руху, перехід проїзної частини у невстановлених місцях або безпосередньо перед транспортними засобами з 51 грн до 170 грн  

  • велосипедистів, водіїв гужового транспорту і погоничів тварин у випадку порушень ПДР тепер чекатимуть значно більші штрафи: 

  • замість 85 грн штраф складатиме 255 грн 

  • за ті ж порушення, вчинені у стані сп’яніння, штраф зросте з 136 до 340 грн 

  • за ті ж порушення, якщо вони спричинили виникнення аварійної обстановки збільшиться з 170 до 510 грн  

Що так:  

  • посилення відповідальності сприятиме зменшенню кількості порушень ПДР пішоходами та велосипедистами  

  • збільшення розміру штрафів забезпечить співмірність стягнень за порушення ПДР для усіх учасників дорожнього руху, які зараз є значно вищими для водіїв механічних транспортних засобів. 

Хто зареєстрував: Олександр Бакумов та ще 2 депутатів фракції “Слуга народу. 

Нам дуже приємно, що ви цікавитесь суспільно-політичним життям нашої країни!

Якщо вам подобається те, що ми робимо, пропонуємо вам стати патроном Центру спільних дій та підтримати нас щомісячним внеском від 3$ тут. Окрім цього, щомісячні внески дадуть змогу вам ближче познайомитися з командою та отримати наші додаткові продукти.

Зрештою, так ви допоможете нам робити аналітику регулярною, політику більш доступною, а діяльність влади – прозорою для громадян усієї країни.